Køb af Yamaha Xj 600

Mine første søgninger efter motorcykel, var efter en med sidevogn, men at investere i en dyre motorcykel, for at sælge den kort efter, hvis jeg ikke genfandt glæden ved at køre Mc, ville være fjollet.

Så derfor var det egentlig ikke meningen, at min nye brugte motorcykel skulle blive en Yamaha Xj 600 Diversion, jeg havde mest ledt efter en Xj900, efter at have haft en Kawasaki Zl 1000, var jeg blevet utrolig glad for kardantræk. Gammel kærlighed ruster ikke, så derfor havde jeg også ledt efter en Zl 1000, ja, jeg havde også ledt efter min gamle Eliminator, men uden held, men fandt en der var renoveret fra a til z, men da jeg endelig havde besluttet mig var den solgt.

Yamaha XJ 600 November 2016
Yamaha XJ 600 November 2016

Så læren blev, at man ikke skal vente for længe med at beslutte sig, det kan dog være svært.

Tanker omkring køb af motorcykel

Da jeg købte min første Mc,tilbage i 1998, var det almindeligt, at lede efter brugte motorcykler på Den Blå Avis…i papirudgaven…selvom den kom online i 1995…var det ikke altid den langsomme adsl forbindelse kunne følge med, så det var hurtigere at bladre i papirudgaven.

Nu er der der en del flere steder på nettet hvor man kan finde brugte, dog er de samme motorcykler, som er til salg på flere sider, om det er derfor at sælgerne glemmer at fjerne dem der er blevet solgt, skal jeg ikke kunne sige, men for mig er det kilde til irritation når jeg ringer på en mc, der er til salg, og så svaret er at den er solgt for længe siden. Så vidt jeg husker, er det ikke svært at slette sin annonce når varen er solgt, vel?

Priserne kan også variere utrolig meget på samme model, og det er ikke altid standen af motorcyklen, der afspejles i prisen, det kan være et spørgsmål om “udbud og efterspørgsel”, der er modeller der har en højere handels værdi. Hvis jeg ser bort fra dette, har jeg tit undret mig over, at prisen på 2 identiske modeller i samme stand og næsten samme kilometerantal har samme pris hos en forhandler og hos en privat. For ved en forhandler vil jeg måske få en aftale om garanti i periode udover den lovmæssige reklamationsret, ved køb hos private er der kun en ting at gøre, nemlig at krydse fingerne og håbe man har gjort et godt og forhåbentlig et køretøj uden graverende fejl. Hvis det utænkelige skulle ske, og privat sælger ikke vil gøre noget, f.eks. tage Mc tilbage eller give afslag(betale en del af prisen tilbage), er der ikke meget at gøre. Du kan anlægge en privat sag, men det er en bekostelig affære, så beløbet skal have en hvis størrelse før det kan betale sig, desuden skal beviserne være meget gode, som f.eks. en detaljeret skriftligt købsaftale

Selvfølgelig gælder købelovens almindelige regler ved handel mellem private, men ofte bliver varen(MC) købt som “beset” eller “med diverse mangler”, eller sagt på anden måde, så kan private udmærket aftale noget andet end det, der fremgår af købelovens almindelige regler, for de gælder kun, såfremt parterne ikke har aftalt noget andet.

Men uanset hvad, så har det aldrig holdt mig fra at købe motorcykel privat, det gælder om at have fornuften med, der findes masser af velholdte brugte motorcykler i Danmark, og der findes vitterlig dem, der har stået i opvarmet garage, kun kørt i sommervejr, har kørt meget få kilometer, kørt af pige. Og man spotter hurtigt de få der har “smurt lidt tykt på” i annoncen, især når man ser motorcyklen “i virkeligheden”, for garagen må have været utrolig utæt, pigen må have drejet gashåndtaget i bund, for der sidder det fast…kilometerkablet er lige gået i stykker…ja for 5 år siden 🙂 Husk billeder er taknemmelige…Så brug fornuften, og du er i din ret til at vende rundt på stedet, der er ingen købstvang 😉

Køb af Yamaha Xj 600 Diversion

I min søgen efter en Xj900 faldt jeg over en annonce for en Xj600 fra 1993, der var 5-6 billeder der passede til årstiden og var “nutidig”. De viste en flot mc alderen taget i betragtning. Det tiltalte mig at der også var bundkåbe på denne. Det kunne jeg godt lide, men den kunne selvfølgelig også skjule noget “grimt” Så der var ikke andet end at ringe og høre om den var solgt, og om det var muligt at se den. Den var ikke solgt, og det var kun 45 min. kørsel hjemmefra.

Da jeg ankom, blev Mc taget ud af garagen, den var kold som is, så ikke noget med at den lige var blevet “salgs opvarmet”, så jeg kunne høre den starte med en kold motor. Sælger, en mand i sin bedste alder, lige gået på pension, oplyste at den havde stået stille i et par måneder, han havde købt den lige efter han havde solgt sin chopper, da han alligevel ikke kunne undvære det at køre Mc. Han havde forventet, at sidde mere oprejst var noget han kunne vænne sig til. Men det kunne han ikke, så havde købt en ny chopper, og havde så denne Xj600 tilovers. Han havde allerede i telefonen sagt at der var en lille utæthed i den ene pakning i det ene forgaffelben, hvilket jeg også kunne konstatere, ikke noget graverende. Motorcyklen så ud som på billederne, den startede perfekt, “gispede” et par gange det første minut, for derefter at falde ind i sit naturlige omdrejningstal.

En lille prøvetur viste at den lød “sund og rask”, ingen lyde der ikke skulle være der, og at den kunne bremse(skiverne var pæne) og styre, alt lys virkede, ingen revner i kåbe- og plastdele. At den var synet i august, betød jo kun, at den var sikker på det tidpunkt, og jeg ville gerne være sikker på at den kunne køre hjem , hvis jeg købte den.

Yamaha XJ 600 November 2016
Yamaha XJ 600 60.500 kilometer

Jeg plejer ikke at forhaste mig, men vi fik aftalt en pris der passede til stand, årgang og kilometertal, den havde kørt 60.500 kilometer, nogen vil sige det er meget, men det er trods alt kun 2600 kilometer om året på de 23 år, og det er jo ikke meget, især ikke hvis den er vedligeholdt eller motor er renoveret/skiftet. Desværre var der ikke en historie på den, men den så vedligeholdt ud, der var ingen olie eller benzin der sivede ud.

Da jeg hverken havde trailer med, og mit gamle Mc-tøj var forlængst smidt, måtte derfor først hjem med bilen og ringe til en kammerat, han lånte mig sit udstyr, og kørte mig op efter Yamaha. Det var blevet mørkt, men så kunne jeg også få afprøvet lyset. Heldigvis var det en af de dage hvor det ikke regnede.

Da der var plader på, aftalte vi at jeg selv skulle stå for ejerskifte/omregistreringen, køber har 3 uger til at få det gjort, men nu om dage er det nemt og hurtigt med nemid på internettet via SKAT.dk, så det blev allerede foretaget online om aften, og inden aften blev til nat,var jeg den officielle ejer af en Yamaha XJ600 Diversion. Og man skal ikke komme og sige, at SKAT er langsomme, for allerede 1½ dag efter lå der besked i e-boks om at betale den nette sum af 632,50 kr. i vægtafgift.

Vel hjemme i garagen, fik den om aften en omgang med pudseklud det værste støv og snavs af, så den var klar til at få komme på video…

så sådan ser den ud (galleriet nedenunder), jeg syntes den er ganske pæn. En lang vinter og knofedt så vil den skinne som en diamant 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply